Τι να προσέχετε στην συντήρηση κλιματιστικών

Τα κλιματιστικά είναι απαραίτητες συσκευές στα σπίτια και τα γραφεία μας, ιδίως κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, όπως κάθε άλλος εξοπλισμός, τα κλιματιστικά χρειάζονται σωστή φροντίδα και συντήρηση για να λειτουργούν αποτελεσματικά και να διαρκούν περισσότερο. 

Η παραμέληση του κλιματιστικού σας μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρές επισκευές ή ακόμη και σε ολική βλάβη. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το τι να προσέχετε όταν συντηρείτε τα κλιματιστικά.

Κάντε τακτική συντήρηση του κλιματιστικού

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το κλιματιστικό σας σε καλή κατάσταση είναι το τακτικό σέρβις κλιματιστικών. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσληψη ενός επαγγελματία για την επιθεώρηση, τον καθαρισμό και την επισκευή του κλιματιστικού σας. Το τακτικό service κλιματιστικών βοηθά στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων και στην επιδιόρθωσή τους πριν εξελιχθούν σε σημαντικά ζητήματα. Επίσης, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στο σπίτι ή το γραφείο σας, εξασφαλίζοντας ότι ο αέρας που αναπνέετε είναι καθαρός και φρέσκος.

Καθαρίστε ή αντικαταστήστε τα φίλτρα αέρα

Τα φίλτρα αέρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της απόδοσης του κλιματιστικού σας. Παγιδεύουν τη βρομιά, τη σκόνη και άλλα υπολείμματα, εμποδίζοντάς τα να εισέλθουν στο σπίτι ή το γραφείο σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα φίλτρα φράζουν, μειώνοντας τη ροή του αέρα και αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας. Συνιστάται να καθαρίζετε ή να αντικαθιστάτε τα φίλτρα αέρα τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες για να διασφαλίζετε ότι το κλιματιστικό σας λειτουργεί αποτελεσματικά.

Ελέγξτε τα πηνία του συμπυκνωτή και του εξατμιστή

Τα πηνία συμπυκνωτή και εξατμιστή είναι πολύ σημαντικά εξαρτήματα του κλιματιστικού σας. Το πηνίο του συμπυκνωτή είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση της θερμότητας από το σπίτι ή το γραφείο σας, ενώ το πηνίο του εξατμιστή ψύχει τον αέρα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα πηνία μπορεί να λερωθούν ή να καταστραφούν, μειώνοντας την απόδοση του κλιματιστικού σας. Συνιστάται να επιθεωρείτε τακτικά αυτά τα πηνία και να τα καθαρίζετε εάν είναι απαραίτητο.

Ελέγξτε τη στάθμη του ψυκτικού μέσου

Το ψυκτικό μέσο είναι η ουσία που ψύχει τον αέρα στο κλιματιστικό σας. Εάν η στάθμη του ψυκτικού μέσου είναι χαμηλή, το κλιματιστικό σας δεν θα λειτουργεί σωστά και μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο αέρας που βγαίνει από τους αεραγωγούς του δεν είναι τόσο κρύος όσο θα έπρεπε. Ο έλεγχος της στάθμης του ψυκτικού μέσου πρέπει να γίνεται από επαγγελματία, καθώς απαιτεί εξειδικευμένα εργαλεία και γνώσεις.

Καθαρίστε την εξωτερική μονάδα

Η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σας μπορεί να συσσωρεύει βρομιά, σκόνη και σκουπιδάκια με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να μειώσει τη ροή του αέρα, καθιστώντας το κλιματιστικό σας λιγότερο αποδοτικό. Συνιστάται να καθαρίζετε τακτικά την εξωτερική μονάδα, απομακρύνοντας τυχόν σκουπιδάκια και διασφαλίζοντας ότι η περιοχή γύρω από τη μονάδα είναι καθαρή.

Εν κατακλείδι, η φροντίδα του κλιματιστικού σας είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποδοτικότητα και τη μακροζωία του. Η τακτική συντήρηση air condition, ο καθαρισμός ή η αντικατάσταση των φίλτρων αέρα, η επιθεώρηση των πηνίων του συμπυκνωτή και του εξατμιστή, ο έλεγχος της στάθμης του ψυκτικού μέσου και ο καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας είναι μερικά μόνο βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να συντηρήσετε το κλιματιστικό σας. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το κλιματιστικό σας λειτουργεί αποτελεσματικά και ότι εξοικονομείτε χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας και αποφεύγετε δαπανηρές αντικαταστάσεις ή επισκευές κλιματιστικών.