Πώς να φροντίσεις για τη σωστή θέρμανση του σπιτιού;

Οι καλύτερες συμβουλές για την θέρμανση του σπιτιού σου το 2020.

Η σωστή θέρμανση του σπιτιού σου θα εξοικονομήσει ενέργεια και θα σου κοστίσει λιγότερο. Το κλειδί είναι να χρησιμοποιήσεις το σύστημα θέρμανσης, έτσι ώστε να μην λειτουργεί πιο πολύ από όσο χρειάζεται και να αποφύγεις την απώλεια θερμότητας.

Κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές για να θερμάνεις το σπίτι σου πιο αποτελεσματικά μπορείς να:

  • Μειώσεις το κόστος θέρμανσης έως και 40%.
  • Δημιουργήσεις σταθερή και άνετη θερμοκρασία στο σπίτι σου.
  • Μειώσεις τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Διάβασε παρακάτω κάποιες συμβουλές για τη σωστή θέρμανση του σπιτιού.

  1. Ζέστανε μόνο τους χώρους που χρησιμοποιείς

Αξιολόγησε ποιους χώρους του σπιτιού σου πρέπει να θερμανθούν και άνοιξε μόνο τα απαραίτητα καλοριφέρ ή θερμοπομπούς ή κλείσε κάποιες πόρτες, έτσι ώστε να μην ζεσταίνεις άσκοπα χώρους που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν χρειάζεται να είναι ζεστοί.

  1. Ρύθμισε τον θερμοστάτη σου αποτελεσματικά

Ρύθμισε το θερμοστάτη σου μεταξύ 18 °C και 20 °C. Επιπλέον βαθμοί μπορεί να αυξήσουν το κόστος θέρμανσης κατά περίπου 15%. Ο θερμοστάτης πρέπει να βρίσκεται σε χώρους όπου περνάς τον περισσότερο χρόνο σου. Προστάτεψε τον θερμοστάτη από ρεύματα και πηγές θερμότητας, όπως το άμεσο φως, έτσι ώστε να καταγράφει με ακρίβεια τη θερμοκρασία. Μην τοποθετείς τον θερμοστάτη σε εξωτερικό μέρος.

  1. Χρησιμοποίησε το σύστημά σου μόνο όταν το χρειάζεσαι

Κλείσε τους θερμοπομπούς, το κλιματιστικό, τη σόμπα ή τα καλοριφέρ όταν δεν είσαι σπίτι ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλά νέα συστήματα θέρμανσης, όπως σόμπες και κλιματιστικά, διαθέτουν ενσωματωμένο προγραμματιζόμενο χρονοδιακόπτη, ο οποίος σού επιτρέπει να τα ενεργοποιείς και να τα απενεργοποιείς αυτόματα.

  1. Χρησιμοποίησε τις κουρτίνες σου

Η θερμότητα από τον ήλιο είναι δωρεάν, οπότε αξιοποίησέ την στο έπακρο. Άνοιξε τις κουρτίνες και άφησε το φως του ήλιου να μπει μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν σκοτεινιάσει, κλείσε τις κουρτίνες, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως στρώμα μόνωσης, και διατήρησε τη ζεστασιά. 

  1. Μετακίνησε τον καναπέ σου

Μπορεί να σου αρέσει η θέση του καναπέ δίπλα στο καλοριφέρ, αλλά έχε υπόψιν ότι απορροφά θερμότητα που θα μπορούσε να ζεστάνει το σπίτι σου. Μετακινώντας τον μακριά από το καλοριφέρ ή τον θερμοπομπό, ο ζεστός αέρας μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα σε όλο το σπίτι. 

  1. Επένδυσε στη μόνωση και τον αφυγραντήρα 

Περίπου το 25% της θερμότητας χάνεται μέσω της οροφής και των τοίχων. Αυτό μπορεί να μειωθεί εύκολα εάν εγκαταστήσεις 25 εκατοστά μόνωσης στους τοίχους και την οροφή του σπιτιού. Η μόνωση σε συνδυασμό με έναν αφυγραντήρα, δηλαδή μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της υγρασίας σε έναν χώρο, είναι σημαντικοί παράγοντες για την άνετη διαμονή σου στο σπίτι.

Βρές τον καλύτερο αφυγραντήρα για το σπίτι σου εδώ.

  1. Κάνε συντήρηση στα καλοριφέρ, θερμοπομπούς, κλιματιστικά και σόμπες σου

Εάν οι συσκευές θέρμανσής σου είναι άνω των 5-10 ετών, ίσως είναι καιρός να τις αντικαταστήσεις με νέα, πιο αποτελεσματικά μοντέλα. Στην αγορά υπάρχουν προσιτά μοντέλα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ανταποκρίνονται σε παντός τύπου ανάγκη.

  1. Αντανάκλασε τη θερμότητα

Τα πάνελ καλοριφέρ είναι σχετικά φθηνά, εύκολα στην εγκατάσταση και διασφαλίζουν ότι η θερμότητα από τα καλοριφέρ ζεσταίνει το σπίτι σου και όχι τους τοίχους του. Λειτουργούν αντανακλώντας τη θερμότητα πίσω στο δωμάτιο.

Δεν χρειάζεται να φοβάσαι το κρύο εάν λάβεις τα κατάλληλα μέτρα. Για να είσαι σίγουρος ότι θα είσαι ζεστός και προστατευμένος όταν είσαι μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να κάνεις τακτική συντήρηση των καλοριφέρ, κλιματιστικών, σομπών και θερμοπομπών σου και (γιατί όχι) να έχεις αφυγραντήρα. Φυσικά για ότι χρειαστείς μπορείς να επικοινωνήσεις με την εξειδικευμένη ομάδα μας εδώ.