Καθαρισμός καμινάδας τζακιού – Γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικός

Τα οφέλη από τον καθαρισμό καμινάδας τζακιού είναι πολλαπλά και έχουν να κάνουν με την υγεία, την ασφάλεια και την οικονομία.

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος κανόνας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται, ο καθαρισμός της καμινάδας είναι σημαντικός, καθώς μια φωτιά με πολύ καπνό και χωρίς αρκετό οξυγόνο εκπέμπει πολλαπλούς ατμούς πίσσας (πισσέλαιο/κρεόζωτο), οι οποίοι μπορούν να εισχωρήσουν και να γίνουν ένα με το καπνό του τζακιού, με αποτέλεσμα την πρόκληση φωτιάς στη καμινάδα.

Μπορείς να μειώσεις τη συσσώρευση κρεόζωτου στην καμινάδα του τζακιού σου παρέχοντας επαρκή αέρα καύσης, ο οποίος θα ενθαρρύνει μια ζεστή και «καθαρή» φωτιά.

Ο καθαρισμός της καμινάδας περιλαμβάνει την αφαίρεση αιθάλης, των φραγμάτων και του συσσωρευμένου πισσέλαιου από το τοιχίο της καμινάδας, το τζάκι, το θάλαμο καπνού και το κλείστρο. Αυτός ο καθαρισμός θα βοηθήσει στη δημιουργία ασφαλέστερης λειτουργίας του συστήματός σου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η καλύτερη εποχή για να καθαρίσεις την καμινάδα σου είναι πριν από την έναρξη της περιόδου καύσης, δηλαδή την άνοιξη, το καλοκαίρι ή τις αρχές του φθινοπώρου.

Τι είναι το κρεόζωτο;

Έχε υπόψιν ότι χρειάζεται μόνο μια μικρή συσσώρευση κρεόζωτου για να προκληθεί πυρκαγιά στην καμινάδα. Το κρεόζωτο είναι μια πολύ εύφλεκτη ουσία που συσσωρεύεται μέσα στην καμινάδα ή στο τοιχίο της ως αποτέλεσμα της καύσης ξύλου. Το ποσοστό συσσώρευσης μπορεί να είναι υψηλότερο εάν δεν εφαρμόζεις καλές πρακτικές καύσης ή έχεις μια συσκευή καύσης ή τζάκι που δεν λειτουργεί καλά.

Οι διαφορετικοί τύποι ξύλου δημιουργούν και διαφορετικές ποσότητες κρεόζωτου όταν καίγονται. Το πεύκο προκαλεί ταχεία συσσώρευση κρεόζωτου και πρέπει να αποφεύγεται ως τακτική πηγή ξύλου. Το κρεόζωτο μπορεί επίσης να μειώσει την είσοδο του αέρα στο τζάκι και να μειώσει την απόδοση.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις την καμινάδα σου;

Θα πρέπει να πραγματοποιείς ετήσια επιθεώρηση της καμινάδας σου από ένα αξιόπιστο συνεργείο καθαρισμού καμινάδων. Ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείς το τζάκι σου για την καύση ξύλου, τόσα θα είναι και τα υπολείμματα κρεόζωτου που συσσωρεύονται στην καμινάδα σου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα κρεόζωτου που είναι κολλημένη στα τοιχώματα της καμινάδας σου, όπως ο όγκος της ροής του αέρα στην καμινάδα σου και η καύση ακατάλληλα ωριμασμένου ξύλου, που ενθαρρύνουν μια τέτοια συσσώρευση. Το κρεόζωτο συσσωρεύεται επίσης στον καπνοσωλήνα εάν αφήνεις άκαυστο ξύλο στην εστία του τζακιού σου.

Μια επιθεώρηση από ένα έμπειρο συνεργείο καθαρισμού καμινάδας είναι ο μόνος τρόπος για να μάθεις εάν η καμινάδα σου χρειάζεται καθαρισμό. Οι σύγχρονες προκατασκευασμένες μεταλλικές καμινάδες αντιμετωπίζονται ειδικά για να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες μιας φωτιάς καμινάδας για να μην υποστούν σοβαρές ζημιές. Σε περίπτωση που υποστούν ζημιά από φωτιά καμινάδας, η επαγγελματική σύσταση είναι να μην χρησιμοποιήσεις την καμινάδα και το τζάκι γενικότερα μέχρι να αντικαταστήσεις τη μονάδα.

Η καμινάδα σου είναι πλήρως συνδεδεμένη με το τζάκι και το σύστημα θέρμανσής σου. Ακόμα κι αν δεν έχεις καθαρίσει την καμινάδα σου εδώ και χρόνια επειδή δεν έχεις τζάκι ή δεν έχεις χρησιμοποιήσει το τζάκι σου, ίσως χρειαστεί να καθαρίσεις την καμινάδα σου για λόγους υγείας, ασφάλειας και οικονομίας.