Συμβουλές για να επιλέξεις σωστά ψυγείο

Τι πρέπει να προσέξεις για την καλύτερη επιλογή ψυγείου

Τα ψυγεία και οι καταψύκτες λειτουργούν 24 ώρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο. Συνεπώς, αντιπροσωπεύουν το 20-30% ή και περισσότερο της μέσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού. Όμως, η αγορά ψυγειοκαταψύχτη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εάν πάρεις τη λάθος απόφαση, θα πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτήν για χρόνια. Μην φρικάρεις όμως. Παρόλο που δεν αγοράζεις ψυγείο κάθε μέρα, εμείς θα σε βοηθήσουμε να επιλέξεις το σωστό. Διάβασε παρακάτω τις συμβουλές για να επιλέξεις ψυγείο.

  1. Επίλεξε το σωστό μέγεθος ψυγείου

Όταν επιλέγεις το σωστό μέγεθος του νέου ψυγείου σου, πρέπει να λάβεις υπόψη το μέγεθος που χρειάζεσαι και τον χώρο που διαθέτεις για αυτό. Εάν αντικαθιστάς ένα ήδη υπάρχον ψυγείο, πιθανότατα θα περιοριστείς στα μεγέθη που μπορείς να αγοράσεις. Από την άλλη πλευρά, εάν ανακαινίζεις πλήρως την κουζίνα σου, θα έχεις περισσότερες επιλογές.

Ο πρώτος καθοριστικός παράγοντας είναι από πόσα άτομα αποτελείται η οικογένειά σου. Τα περισσότερα ψυγεία κυμαίνονται από 5-7 κυβικά μέτρα, οπότε εάν υπάρχουν λίγα άτομα στην οικογένεια, τότε πιθανότατα ένα ψυγείο 5 κυβικών μέτρων να σου αρκεί. Για μια μεγάλη οικογένεια, θα χρειαστεί να επιλέξεις ένα ψυγείο με τουλάχιστον 8 κυβικά μέτρα. 

  1. Επίλεξε το είδος ψυγείου

Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη ψυγείου: το ψυγείο με πάνω πόρτα κατάψυξης, το ψυγείο με κάτω πόρτα κατάψυξης, το δίπορτο ψυγείο και το ψυγείο με γαλλική πόρτα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα σε αυτά τα είδη, οπότε ο τύπος ψυγείου που θα επιλέξεις βασίζεται κυρίως στις προσωπικές σου προτιμήσεις.

Όταν επιλέγεις το είδος, είναι σημαντικό να σκεφτείς πώς μαγειρεύεις και τι είδους φαγητό τρως. Εάν τείνεις να φτιάχνεις πολύ φαγητό και να το καταψύχεις, τότε ίσως θα έπρεπε να επενδύσεις σε μια μονάδα με μεγαλύτερο καταψύκτη. Εάν τρως κυρίως φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, τότε μπορείς να επενδύσεις σε μια μονάδα με μεγάλο μέρος ψυγείου και ευρύχωρα συρτάρια.

  1. Επίλεξε το αγαπημένο σου χρώμα ή φινίρισμα

Το χρώμα ή το φινίρισμα του ψυγείου που θα επιλέξεις βασίζεται στις προσωπικές προτιμήσεις και στον χώρο της κουζίνας σου. Εάν έχεις μικρό χώρο κουζίνας, τότε θα ήταν καλό να επενδύσεις σε ένα πιο ανοιχτό χρώμα ψυγειοκαταψύχτη, όπως το λευκό ή ανοξείδωτο ατσάλι (inox). Εάν έχεις αρκετό χώρο στη κουζίνα σου, τότε μπορείς να αγοράσεις ένα πιο σκούρο φινίρισμα, όπως μαύρο ανοξείδωτο ατσάλι.

  1. Επίλεξε τις λειτουργίες που θέλεις να έχει το ψυγείο σου

Επειδή ένας νέος ψυγειοκαταψύχτης είναι μεγάλη επένδυση, είναι σημαντικό να επιλέξεις έναν με τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά που πραγματικά θέλεις να έχει. 

Μπορείς να αγοράσεις έναν ψυγειοκαταψύχτη με μηχάνημα νερού και πάγου, με πολλά ρυθμιζόμενα ράφια ή με ειδικά συρτάρια που σου επιτρέπουν να ρυθμίσεις την υγρασία ή να το χρησιμοποιήσεις ως τμήμα συντήρησης κρασιού.

Ένα χαρακτηριστικό που λατρεύουν είναι σίγουρα πολύ σημαντικό είναι η ενεργειακή κλάση Α+++. Το χαρακτηριστικό αυτό δίνεται σε φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούν περίπου 40% λιγότερη ενέργεια από ένα κανονικό ψυγείο. Η χρήση λιγότερης ενέργειας μπορεί να εξοικονομήσει ένα αξιοσέβαστο ποσό στο χρόνο. 

Συνοπτικά, η επιλογή ενός ψυγείου δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται έρευνα για να βρεις το σωστό είδος ψυγείου που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νοικοκυριού σου. Ένας αποτελεσματικός ψυγειοκαταψύχτης σίγουρα θα σου διευκολύνει την καθημερινότητα.