Πώς και πότε να φροντίζεις για τη συντήρηση του λέβητα

Ο λέβητας – καυστήρας είναι ένας εξοπλισμός βαρέως τύπου που παράγει ζεστό νερό από καύση καυσίμου. Οι λέβητες λειτουργούν γενικά υπό υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις. Δεδομένου ότι υπόκεινται σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι συντηρούνται σωστά – όχι μόνο για λόγους αξιοπιστίας, αλλά και ασφάλειας.

Κάνοντας συντήρηση του λέβητα του κτιρίου σου, θα μπορέσεις να είσαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και εσύ θα γλιτώσεις χρήματα από διορθώσεις βλαβών και σέρβις. Ενώ οι καθημερινές και μηνιαίες επιθεωρήσεις στον εξοπλισμό του λέβητα θα σε βοηθήσουν, θα πρέπει επίσης να πραγματοποιείς πιο εντατικές και «βαριές» επιθεωρήσεις κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο πάντα με την βοήθεια ειδικού. 

Η διεξαγωγή τακτικών ελέγχων από μέρους σου ελαχιστοποιεί επίσης το κόστος λειτουργίας και ενέργειας, ενισχύει τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού και βελτιώνει την ασφάλεια του.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις βασικές συμβουλές που πρέπει να αποτελούν μέρος της συντήρησης κάθε καυστήρα-λέβητα. 

  • Έλεγχε τακτικά γύρω και κάτω από τον εξοπλισμό του λέβητα για τυχόν διαρροές νερού ή υγρών.
  • Βεβαιώσου ότι η περιοχή γύρω από το λέβητα δεν έχει εμπόδια και είναι απαλλαγμένη από υλικά που μπορεί να φράξουν την περιοχή.
  • Έλεγξε τις μετρήσεις θερμοκρασίας ή/και τις ενδείξεις πίεσης για να βεβαιωθείς ότι όλα λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
  • Παρακολούθησε προσεκτικά τυχόν κωδικούς σφαλμάτων ή κωδικούς σέρβις στον πίνακα αναφοράς σφαλμάτων, εάν υπάρχει. Εάν παρατηρήσεις κωδικούς σφάλματος, σημείωσέ τους αμέσως και δώσε τους στον επαγγελματία που θα κάνει το σέρβις.
  • Βεβαιώσου ότι ο εξαερισμός δεν εμποδίζεται ή δεν φράσσεται από σκόνες, πάγο ή χιόνι.
  • Να έχεις πάντα το νου σου για τυχόν ασυνήθιστες δονήσεις ή θορύβους από το σύστημα.
  • Επιθεώρησε και έλεγξε όλες τις βαλβίδες του συστήματος.
  • Επιθεώρησε και έλεγξε όλες τις βαλβίδες ασφαλείας.
  • Έλεγχε οπτικά την υδραυλική σωλήνωση του λέβητα για διαρροές.
  • Εάν είναι δυνατόν, έλεγξε τη φλόγα του καυστήρα. Κάθε φορά που η φλόγα φαίνεται διαφορετική από αυτό που πρέπει, θα πρέπει να λαμβάνεις τα απαραίτητα μέτρα.
  • Επισκεύασε τις αντλίες νερού τροφοδοσίας.
  • Καθάρισε τον δέκτη συμπυκνωμάτων.
  • Επιθεώρησε τους ηλεκτρικούς ακροδέκτες.
  • Έλεγχε τη στάθμη του λαδιού.

Ένα από τα κλειδιά για την επιτυχή συντήρηση του λέβητά σου είναι να διαβάσεις το εγχειρίδιο χρήσης και συντήρησης. Φρόντισε να δώσεις προσοχή σε συγκεκριμένες οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τον συγκεκριμένο λέβητα. Εάν είναι δυνατόν, φύλαξε ένα αντίγραφο του εγχειριδίου συντήρησης του λέβητα – καυστήρα σου, ώστε να μπορείς πάντα να ανατρέχεις σε αυτό.

Εάν παρατηρήσεις προβλήματα ή έχεις οποιεσδήποτε ανησυχίες, θα πρέπει να αναφέρεις αμέσως το πρόβλημα σε κάποιον εξειδικευμενένο τεχνικό. Σε κάθε περίπτωση, ο ετήσιος έλεγχος θα πρέπει πάντα να πραγματοποιείται από έμπειρο επαγγελματία σέρβις ή εξουσιοδοτημένο συνεργείο με άδεια χρήσης για τη συντήρηση λέβητα ή καυστήρα πετρελαίου

Στην τελική, έχει νόημα να ελέγχεις τακτικά τον λέβητά σου. Δεν χρειάζεται να περιμένεις να ξεκινήσει η ετήσια επιθεώρηση. Μπορείς να χρησιμοποιείς τη λίστα ελέγχου καθημερινής, μηνιαίας και περιοδικής συντήρησης λέβητα ή καυστήρα για να είσαι σίγουρος ότι το σύστημά σου λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχεις τον λέβητα σου τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από έναν πιστοποιημένο και εκπαιδευμένο τεχνικό ή συνεργείο.