Κάθε πότε να συντηρείς τα κλιματιστικά

Τα κλιματιστικά μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας και ψύχουν ή θερμαίνουν τον αέρα. Αλλά δεν κάνουν μόνο αυτό. Καθαρίζουν, επίσης, τον αέρα φιλτράροντας καπνό, ακάρεα και οσμές. Λόγω της προόδου της τεχνολογίας, τα σημερινά κλιματιστικά σχεδιάζονται όχι μόνο με ταχύτερους ρυθμούς ψύξης, αλλά και για να εξοικονομούν έως και 60% ηλεκτρική ενέργεια.

Τα σημερινά κλιματιστικά κατασκευάζονται, επίσης, με φίλτρα κατά της σκόνης, καθώς και αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας, ώστε να προσαρμόζονται στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Αλλά, όπως όλες οι συσκευές, τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται τακτικά για να προσφέρουν μέγιστη απόδοση.

Γιατί είναι σημαντική η συντήρηση του κλιματιστικού;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η συντήρηση του κλιματιστικού είναι σημαντική. Η συντήρηση:

  1. Διασφαλίζει ότι το κλιματιστικό λειτουργεί με τη μέγιστη απόδοση, ειδικά όταν το χρειάζεσαι περισσότερο.
  2. Βελτιώνει την απόδοση του κλιματιστικού. Έχε υπόψιν ότι για κάθε έτος λειτουργίας στο οποίο δεν το χρησιμοποιείς, το κλιματιστικό σου χάνει το 5% της απόδοσής του. Επομένως, μετά από 3 χρόνια, η απόδοση του κλιματιστικού σου θα έχει μειωθεί κατά 15%. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή του.
  3. Βρίσκει και αντιμετωπίζει μικρά προβλήματα τα οποία, εάν αφεθούν, μπορούν να εξελιχθούν σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα που είναι πιο ακριβά στην επισκευή.

Τα καλά νέα είναι ότι, με την τακτική συντήρηση, μπορείς πραγματικά να ανακτήσεις ένα υψηλό ποσοστό της χαμένης απόδοσης. Ως αποτέλεσμα, τα χρήματα που θα δώσεις για τη συντήρηση της μονάδας σου μπορεί να αποσβεσθούν πολύ γρήγορα με τη μείωση των μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και το μειωμένο κόστος επισκευής. Ένα κλιματιστικό που συντηρείται σωστά απομακρύνει, επίσης, την υγρασία από το σπίτι σου.

Κάθε πότε πρέπει να συντηρείς τα κλιματιστικά;

Ακόμη και αν δεν υποψιάζεσαι ότι το κλιματιστικό σου έχει προβλήματα, πρέπει να το συντηρείς και να το επιθεωρείς τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 μήνες. Αυτό θα διασφαλίσει ότι λειτουργεί με τη μέγιστη απόδοση. Θα μπορεί να δροσίσει το σπίτι το καλοκαίρι και να το θερμάνει τον χειμώνα.

Καθώς λειτουργεί η μονάδα κλιματισμού, τείνει να συσσωρεύει βρωμιά και σκόνη σε κρίσιμες περιοχές όπως τα φίλτρα αέρα και τα πηνία συμπύκνωσης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητά της. Η συσσώρευση ρύπων και σκόνης, εάν δεν ελεγχθεί, μειώνει την απόδοση λειτουργίας του κλιματιστικού σου κατά 5%. Αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό σου δεν μπορεί να κρυώσει το σπίτι όσο θα το κρύωνε αν ήταν καθαρό.

Πολλές εταιρείες καθαρίζουν, επίσης, τον συμπυκνωτή του κλιματιστικού και αυτό μπορεί να σου εξοικονομήσει πολλά χρήματα και να σε γλυτώσει από ταλαιπωρία μακροπρόθεσμα. Αν και είναι απλό, το να μην καθαρίσεις τον συμπυκνωτή μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία και ακόμη και να τον καταστρέψει εντελώς.

Ως ιδιοκτήτης σπιτιού, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τη μονάδα κλιματισμού σου είναι να αλλάζεις το φίλτρο της. Ιδανικά, πρέπει να αλλάζεις το φίλτρο τουλάχιστον μία φορά κάθε 30 ημέρες.

Ο έλεγχος και η συντήρηση κλιματιστικού πρέπει να γίνονται μία φορά κάθε 3 μήνες από πιστοποιημένη εταιρεία ή συνεργείο συντήρησης κλιματιστικού. Αυτό διασφαλίζει ότι η μονάδα σου θα αποδίδει στο μέγιστο όταν τη χρειάζεσαι. Μια συντήρηση θα φανερώσει, επίσης, προβλήματα και θα τα αντιμετωπίσει πριν χειροτερέψουν.

Επικοινωνήστε με το εξειδικευμένο προσωπικό μας και προγραμματίστε την άμεση συντήρηση των κλιματιστικών σας μόνο με 10 ευρώ.